690 sayılı 29 Nisan 2017 tarihli Kanun Hükmünde Kararname ile yurt dışında verilen boşanma kararlarının tanınması hakkında düzenleme yapılmıştır. Buna göre, yabancı ülke mahkemeleri veya idari makamları tarafından verilen boşanma, evliliğin butlanı veya iptaline ilişkin kararların Türkiye’de dava açılmaksızın idari yolla tanınmasına olanak sağlanmıştır.
Söz konusu KHK ile Nüfus Hizmetleri Kanunu’ nda yapılan bir değişiklik, yurtdışı boşanma kararlarının Türkiye’de nüfusa işlenmesini sağlayabilmektedir.
Bu düzenlemeye göre yabancı ülke mahkemeleri veya idari makamlarınca verilmiş olan boşanma, evliliğin butlanı, evliliğin iptaline dair kararlar kesinleştikten sonra, taraflardan her ikisinin de yetkili makama başvurusu ile nüfus kütüğüne işlenebilecektir.
Tarafların birlikte başvuru yapmasının mümkün olmaması veya kararın yetkili makam tarafından Türkiye kamu düzenine açıkça aykırı olduğunun değerlendirilmesi durumunda ise yine MÖHUK hükümlerine göre Türkiye’de tanıma ve tenfiz davası açmak gerekecektir.
KHK ile yukarıda belirttiğimiz şekilde sadece boşanma, evliliğin butlanı ve iptaline ilişkin kararların aranan şartların varlığında nüfus kütüğüne işlenmesi sağlanmaktadır. Ancak, yurtdışı boşanma kararı aynı zamanda velayet, nafaka ve tazminata ilişkin hükümler içeriyorsa, kararın bu kısımlarının idari yolla tanınması mümkün olmayacaktır.
Yurtdışında verilen velayet, nafaka ve boşanmanın feri niteliğindeki tazminat kararlarının uygulanabilmesi için yine Türkiye’de tanıma ve tenfiz davası açılması gerekecektir.
Söz konusu kanun hükmünde kararnamenin uygulanması ile ayrıntılar Bakanlık tarafından çıkarılacak yönetmelik ile belirlenecektir. Yine kamu düzenine aykırılık değerlendirmesi ve uygulama sorunları da önümüzdeki günlerde karşımıza çıkacaktır.